Home
      Organisatie
      Contact
      Media
      West-Vlaanderen
      Oost-Vlaanderen
      Vlaanderen
      Visie
      Junior
      Tiener
      Techniekkampen
      ED4TE
      Thuis
      Repair Teens


klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur

 

Voor jongens en meisjes met goesting in STEM ...

STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics

In het Nederlands lees je dit als:
"exacte wetenschappen, techniek & technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde".

 

Repair Teens

De titel Repair Teens verwijst meteen naar de belangrijkste elementen van dit STEM-traject: het enthousiasmeren van tieners (meer bepaald van 12- tot 14-jarigen) voor onderhoud & repair als alternatief voor de achteloze wegwerpcultuur van vandaag. In lijn met het concept van de Repair Cafés mogen de jongeren onder begeleiding zelf aan de slag om echte bedrijfs- en maatschappelijke uitdagingen op te lossen. STEM-kennis en -competenties zijn daarbij de sleutel.

 

Repair Teens ontwikkelt samen met jongeren en bedrijven een nieuw buitenschools STEM-traject, helemaal (en voor het eerst) in het teken van onderhoud & repair. Het traject bestaat uit twee delen: open kennismakingssessies bij bedrijven uit diverse sectoren en bij Repair Cafés in heel Vlaanderen. Tijdens die sessies mogen jongeren zelf real life cases van bedrijven en maatschappelijke uitdagingen oplossen. Ze maken er ook kennis met het belang en de impact van circulaire economie, en hoe ze daaraan zelf kunnen bijdragen. Ze krijgen meteen ook de kans op een rondleiding achter de schermen bij het bedrijf of mogen als fixer in het Repair Café aan de slag.

 

Jongeren die de smaak te pakken hebben, kunnen zich engageren voor deel twee: een traject met twaalf opeenvolgende sessies (duur één semester), waarbij vaste teams van jongeren onder begeleiding een onderhouds- of repairuitdaging oplossen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van een innovatieve app voor digitale instructies. De jongeren krijgen zo niet alleen STEM-kennis en -vaardigheden aangereikt, maar krijgen informeel ook 21ste-eeuwse vaardigheden mee zoals ondernemerszin, digitale vaardigheden, samenwerken, probleemoplossend denken, en zorg dragen voor omgeving en natuur. Dit moet hen inspireren om in hun verdere studies en loopbaan STEM als een positieve en evidente keuze te gaan zien.

Repair Teens is een initiatief van een sterk quadruple helix partnerschap, gevormd door VIVES (coördinator), BEMAS, POM West-Vlaanderen en Repair&Share, Thomas More WiWeTeR en PXL STEM Academy. Zij worden daarin ondersteund door de bedrijfspartners Evonik (chemie, Antwerpen), Norbord (houtverwerking, Limburg), Vandemoortele (voeding, West-Vlaanderen), Volvo Car Gent (automotive, Oost-Vlaanderen) en Manual.to (ICT).